Bitumen dakbedekking

Bitumen is een veel gebruikt materiaal voor daken. Veelal plaatsen wij dit op platte daken van woningen, garages, flatgebouwen en bijvoorbeeld serres. Maar ook voor licht hellende daken kan dit gebruikt worden. Na dakpannen is bitumen het meest gebruikte materiaal voor dakbedekking. Vroeger wist de mensheid de voordelen van bitumen al te benutten. Het door ruwe olie gemaakte materiaal werd destijds al gebruikt om rompen van schepen water dicht te maken.

Bitumen dakbedekking soorten

Grofweg is bitumineuze dakbedekking in 2 soorten op te delen. Je hebt APP en SBS bitumen. Elk natuurlijk met verschillende eigenschappen. Ondanks dat bitumen veel gebruikt wordt heeft het ook nadelen. Zo is het gevoelig voor UV-straling. Dit is ook de reden dat u op veel platte daken kiezels ziet liggen. Deze beschermen de bitumen van de schadelijke UV-straling. Bij teveel blootstelling wordt het bitumen hard en poreus waardoor de kans op daklekkage aanzienlijk toeneemt. Tevens beschermen de kiezels tegen het eventueel los waaien van de bitumen en heeft het een isolerende werking. Zomers blijft het hierdoor langer koel in uw woning. Natuurlijk is het wel opletten dat het dak het extra gewicht van de kiezels kan dragen.

Om terug te komen de soorten bitumen.

SBS (Styreen Butadieen Styreen)

Dit is een vorm van bitumen dakbedekking waarin een kunstmatig elastische rubber is verwerkt. SBS is elastisch en bij grote verschillen in de omgevingstemperatuur zeer soepel en buigzaam. Een grote kleefkracht is tevens een eigenschap van deze bitumen. De kans op een lekkage is zo aanzienlijk kleiner. Ook hier is het wel oppassen dat het materiaal niet aan teveel UV-straling wordt blootgesteld.

APP (Atactisch PolyPropyleen) )

Ook in dit soort bitumen dakbedekking beschikt over een additief. Dit is een elastische kunststof. De kleefkracht van dit bitumen is minder dan bij SBS maar daarentegen is het beter bestand tegen UV-straling. Ook door de toevoeging van APP wordt het bitumen soepeler en buigzamer. Dit is makkelijker bij het aanbrengen en natuurlijk is het beter bestemd tegen temperatuurschommelingen.

Het plaatsen van bitumen

Het aanbrengen van bitumen dakbedekking is altijd iets dat u door de dakdekker moet laten doen. Niet alleen heeft u vermoedelijk niet de beschikking over het juiste gereedschap, de kans op een daklekkage wilt u toch zo klein mogelijk hebben? Schakel daarom altijd de vakman in. De dakdekker zal de bitumen over het dak uitrollen zodat de hoeveel bepaald kan worden. Mocht er materiaal over zijn zal dit nauwkeurig weggesneden worden.
Het is zaak om de branderkop goed af te stellen. APP en SBS hebben namelijk verschillende verwerkingstemperaturen. Dit is een verschil van 30 graden. Bij een verkeerde temperatuur zal of de bitumen niet goed hechten dan wel dat het te week wordt wat er voor zorgt dat er blaren ontstaan. De onderkant van de bitumenrol wordt verwarmd met de branden waarna deze met de voet langzaam uitgerold moet worden. Het is van belang om na het aanbrengen van een rol bitumen dit met een roller goed aan te drukken. Zo worden naden goed gesloten en is er een kleinere kans op lekkage.

Wilt u graag weten of uw bitumen aan vervanging toe is? Bel dan met Best Totaalonderhoud BV op 010 - 798 00 48 en maak een afspraak voor een dakinspectie.

Bitumen dak onderhouden

Om zo lang mogelijk van uw nieuwe bitumen dakbedekking te genieten is het zoals eerder al genoemd, verstandig om een laag kiezels op uw dak aan te brengen. een laag van 3 tot 4 centimeter is voldoende. Voor een goede gewichtsverdeling adviseren wij om kiezels met een grootte van 16 tot 32mm te gebruiken. Bij te kleine kiezels kunt u het dak beschadigen door erop te lopen. Bij te grote stenen is het gewicht niet goed verdeeld en het effect is minder omdat er meer ruimte tussen de stenen is waardoor er makkelijker warmte kan doordringen. Op deze manier heeft u eigenlijk geen onderhoud nodig.

Kiest u er desondanks toch voor om geen kiezels op uw dak aan te brengen dan is het verstandig om eens per jaar het dak schoon te maken. Mos en algen kunnen zich hechten aan de bitumen dakbedekking. Zeker als uw woning in de buurt van bomen staat. Ook is het mogelijk om voor een groendak te kiezen. Dit is goed voor de biodiversiteit, zeker in een stedelijk gebied als Rotterdam. U zult dan af en toe het onkruid moeten verwijderen en afhankelijk van de beplanting moeten bemesten. Een groendak heeft tevens een goede isolatiewaarde.

September 5, 2019
« Terug naar pagina overzicht