Dakgoten hoe en wat

Een dakgoot moet ervoor zorgen dat regenwater of smeltwater van het dak afgevoerd wordt. Dakgoten hebben veelal een langgerekte vorm. Deze bevindt zich direct na de onderste rij dakpannen. Men kan er voor kiezen om het regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton of regenput. Maar veelal zal dit via een hemelwaterafvoer (in de volksmond beter bekend als een regenpijp) afgevoerd worden naar het riool. Platte daken hebben eigenlijk nooit een dakgoot. Dit gaat direct via een regenpijp richting de riolering. 

Dakgoten materialen

Dakgoten zijn meestal van zink. Soms heeft de dakgoot een houten (sier)bekisting. Deze dakgoot heet dan een bakgoot. De prijs van zink wil nog wel eens schommelen. Hierdoor worden dakgoten van kunststof(PVC, Poly Vinyl Chloride) populairder. De kosten voor aardolie (grondstof voor kunststof) stijgt momenteel flink waardoor de keus voor zink weer aantrekkelijker wordt. Een ander groot voordeel van zink is dat het makkelijk te bewerken is. Omdat geen enkele woning hetzelfde is zal op locatie de dakgoot op maat gemaakt moeten worden. Een materiaal wat je makkelijk kunt buigen, knippen en solderen is dan een pré. Hierdoor valt de keus vaak op zink.

Afhankelijk van uw woning kan uw dakdekker een passend advies geven met betrekking tot uw dakgoot. Of dit nu om aanleg, onderhoud of reparatie gaat.

Dakgoot onderhoud

Dakgoten hebben van zichzelf weinig onderhoud nodig. Een (houten) sierbekisting zal een keer schoongemaakt en geverfd moeten worden. Een kunststof dakgoot hoeft u enkel schoon te maken. Wat bij alle soorten dakgoten moet gebeuren is het schoonmaken van de binnenkant. Bladeren, mos en andere zaken kunnen in uw dakgoot blijven steken. Wanneer dit zich ophoopt kan er een blokkade ontstaan in of uw dakgoot of regenpijp. Hierdoor kunt u te maken krijgen met een daklekkage. Verstoppingen in uw waterafvoer kunt u voorkomen door een bladfilter te laten plaatsen. Dit kan zowel in de dakgoot als in de regenpijp geplaatst worden.
Bladfilter voor regenpijpBladfilter voor dakgoten

Heeft u werkzaamheden met betrekking tot uw dakgoten? Neem dan gerust contact op onze ervaren dakdekkers. In Rotterdam en omgeving zijn wij uw specialist. U kunt ons bellen op 085 - 432 02 41.

October 8, 2019
« Terug naar pagina overzicht