Isoleren plat dak

Dakisolatie is een belangrijk element van een woning. U kunt aanzienlijk besparen op stookkosten doordat er bij goede isolatie veel minder warmte verloren gaat. Een plat dak isoleren kan op twee manieren gedaan worden. Zo kan het isolatiemateriaal aan de binnenkant worden aangebracht, maar ook aan de buitenkant. Het is afhankelijk van de situatie wat het beste is.

Als een plat dak vanaf de binnenkant wordt geïsoleerd noemen we dit ook wel een kouddakconstructie. Het isolatiemateriaal wordt dan bevestigd tussen de dragende constructie en het dak. Het dak zelf zal daardoor de buitentemperatuur aannemen, daarom heet het dan ook een kouddakconstructie. In de meeste gevallen zal er als isolatiemateriaal gekozen worden voor steenwol. Dit is een relatief goedkope optie. Het nadeel van een plat dak isoleren op deze manier is dat het kan gebeuren dat er vocht in het isolatiemateriaal gaat zitten. Dit vocht kan dan niet weg en zal op een gegeven moment het hout ook aantasten. Er bestaat dampremmende folie, die bevestigd kan worden tussen het isolatiemateriaal en het dak. Zo kunt u voorkomen het vocht verdere schade aanricht.

Wanneer het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het platte dak is bevestigd heet dit een warmdakconstructie. Het dak zal in dit geval de temperatuur van binnen aannemen. Er wordt over het algemeen gebruik gemaakt van isolatieplaten. Dit heeft als gevolg dat het dak vaak een stukje hoger wordt en hier een aantal aanpassingen voor moeten worden gedaan. Zo moet het water wel goed van het dak af kunnen lopen. Als er water blijft liggen op het dak zal dit het materiaal aantasten en kan er op den duur lekkage ontstaan. Deze aanpassingen brengen extra kosten met zich mee, maar zijn wel heel belangrijk.

Wilt u uw plat dak isoleren door een ervaren dakdekker? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met u kijken naar de mogelijkheden en zorgen dat uw dak op een passende manier geïsoleerd wordt. Neem nu contact op met een dakdekker bij u in de buurt voor de mogelijkheden.

August 11, 2020
« Terug naar pagina overzicht