Zonnepanelen schoonmaken: 6 tips

Zonnepanelen schoonmaken zorgt voor een beter rendement. Zo houdt u extra geld in de portemonnee. Onderzoek heeft aangetoond dat zonnepanelen gemiddeld 3% minder opleveren als deze niet schoongemaakt worden. Na verloop van tijd zal onder andere (Sahara) zand, bladeren en vogelpoep zich hechten aan uw zonnepanelen. Logischerwijs presteren uw panelen dan minder. Zonnepanelen zijn helaas niet zelfreinigend zoals meerdere leveranciers en fabrikanten doen beweren. Een stevige regenbui zal zeker wat viezigheid verwijderen, maar dit is niet afdoende voor een optimaal resultaat. Zeker met de huidige klimaatsveranderingen en een toename van zonuren wordt het meer en meer de moeite waard.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Het is aan te raden om voor de zomer in ieder geval uw zonnepanelen te reinigen. Vanaf mei tot en met augustus zijn er normaal gesproken veel zonuren. Eind april is daarom een prima moment om de panelen te reinigen. Het is aan te raden om minimaal eens per jaar rond april een reiniging uit te voeren. Als u makkelijk bij de zonnepanelen kunt komen loont het om dit 2 tot 3 keer per jaar te doen. Op een plat dak zijn de zonnepanelen vaak veel beter bereikbaar dan op een schuin pannendak. Zonnepanelen reinigen is iets dat goed gecombineerd kan worden met een dakinspectie. Onze dakdekkers vertellen u er graag meer over.

8 tips: Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

  1. Kijk op een zonnige dag of u een stoflaagje, blad of bijvoorbeeld vogelpoep op uw zonnepanelen ziet zitten.
  2. Zorg altijd voor valbeveiliging als u het dak opgaat.
  3. Voorkom de kans op kortsluiting door de zonnepanelen te ontkoppelen van de netstroom.
  4. Op een bewolkte dag kunt u het beste de panelen schoonmaken. Dit voorkomt dat het schoonmaakwater snel opdroogt waardoor vlekken ontstaan. (Wellicht bekend van het auto schoonmaken.)
  5. Maak bij het schoonmaken gebruik van gedemineraliseerd water. Vuil kan zich hierdoor minder goed hechten aan uw zonnepanelen. Bij het schoonmaken kunt u een spons, zachte doek
  6. Zonnepanelen hoeft u na het schoonmaken niet af te drogen. De lucht droogt de panelen. Zo voorkomt u krassen en beschadigingen

Wat u vooral niet moet doen bij het schoonmaken van zonnepanelen:

  • Gebruik maken van sterke/bijtende schoonmaakmiddelen.
  • Schuursponsjes of krabbers gebruiken.
  • Gebruik maken van een hogedrukreiniger. Dit kan het glas en de bekabeling van de zonnepanelen beschadigen.
  • Leunen of gaan staan op de zonnepanelen.
September 21, 2020
« Terug naar pagina overzicht