Schadevergoeding bij daklekkage

Schadevergoeding bij daklekkage komt vooral voor als het flink heeft geregend. We hebben net een aantal stevige buien gehad en onze dakdekkers merken meteen een toename in de daklekkage meldingen. Lees snel verder om te weten te komen welke schade doorgaans gedekt is.

Een lekkage is vaak al vervelend genoeg. U heeft water in uw woning dat vaak lelijke sporen achter laat. Gelukkig bent u vaak verzekerd tegen de schade wat is veroorzaakt door een lekkage. Opstalverzekeringen dekken vaak de schade die is veroorzaakt door een lekkage die u niet had kunnen voorkomen. Doorgaans zijn de volgende oorzaken van lekkage gedekt:

  • Schade als gevolg van lekkage aan daken, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen (reparaties aan daken en dakgoten worden niet vergoed)
  • Lekkage van centrale verwarming, waterleiding en daarop aangesloten installaties
  • Lekkage veroorzaakt door het kapot vriezen van leidingen
  • Schade ontstaan door lekkages bij de buren.

Daklekkage te voorkomen

Echter wanneer u de lekkage wel had kunnen voorkomen, bijvoorbeeld wanneer u in de winter op vakantie gaat en vergeet de waterleidingen af te tappen, of door aantoonbaar achterstallig dakonderhoud, wordt de schade niet vergoed. Ook schades ontstaan bij verbouwingen worden vaak niet gedekt. U hebt dan nog wel de mogelijkheid om de schade te verhalen via de aansprakelijkheidsverzekering van het bouwbedrijf. Om dergelijke vervelende situaties te voorkomen is het goed om de staat van uw dak goed bij te houden. Door regelmatig een dakinspectie uit te voeren zijn veel daklekkages te voorkomen.

Een opstalverzekering is verplicht wanneer u een huis bezit waar een hypotheek op rust. Bij appartementen is het vaak zo dat de Vereniging van Eigenaren een opstalverzekering afsluit en hoeft u dit niet zelf te doen. De opstalverzekering dekt schade aan attributen die vastzitten in en aan het huis, uw inboedel is hier dus niet bij verzekerd. Hiervoor kunt u een aparte inboedelverzekering afsluiten.

Schadevergoeding bij daklekkage kan per verzekeraar erg verschillen wat er wordt vergoed. Het is dus verstandig om bij het afsluiten van een opstalverzekering goed naar de voorwaarden te kijken. Heeft u al een opstalverzekering en bent u benieuwd wat er wordt vergoed? Bekijk dan de polisvoorwaarden.

Schadevergoeding bij daklekkage claimen

Wanneer u een daklekkage ontdekt is het slim om dit zo snel mogelijk kenbaar te maken aan uw verzekeraar. Door het invullen van het schadeformulier claimt u de schade. Dit kan vaak telefonisch of via de website van uw verzekeraar. Uw verzekeraar vraagt vaak naar bewijs, zorg er dus voor dat u foto’s maakt en bonnetjes en rekeningafschriften bewaard. Hiermee kunt u de schade bij uw verzekeraar aantonen en kunt u precies laten zien hoe groot de schade is geweest. Soms werken verzekeraars samen met bepaalde dakdekkersbedrijven, u zult dan worden doorverwezen naar de betreffende partij. Anders bent u vrij om zelf een dakdekker in te schakelen.

June 9, 2020
« Terug naar pagina overzicht